TÜRKİYE’NİN İLK VE EN KAPSAMLI BESİ OSB’Sİ

TÜRKİYE’NİN İLK VE EN KAPSAMLI BESİ OSB’Sİ

 

Vali Dr. Osman Varol, Tarım Şehri Amasya’mızda Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğiyle kurulan ve önemli yatırımların hayata geçirildiği Suluova TDİ Besi OSB’de TRT Haber’e açıklamalarda bulundu.

Vali Varol, Suluova Besi OSB’nin Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı Besi OSB’si olması yanında hayvan sağlığı merkezi, et entegre tesisi, biyogaz enerji üretim tesisleri ve güçlü altyapısıyla ekonomik döngüyü tamamlayan, çok yönlü ve 2. etap büyütme çalışması son aşamaya gelmiş her yönüyle örnek olduğunu ifade etti.

Suluova ilçemizde yer alan Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB), büyükbaş hayvancılığın tüm süreçlerinin yapıldığı Türkiye’nin ilk tarıma dayalı ihtisas OSB’si olma özelliğiyle ekonomiye de katkı veriyor.

Türkiye’de 27 ilde 40 tarıma dayalı OSB projesi yürütülürken bunlardan 8’inin altyapısı tamamlandı. Bu sanayi bölgeleri arasında Amasya Suluova Besi OSB, ilk ve en büyük olma özelliğiyle öne çıkıyor. Bu OSB, üretimden kesime, bakımdan pazarlamaya kadar hayvancılığa ilişkin bütün süreçleri tek noktada topluyor.

Suluova Besi OSB, 35 besi ve 3 sanayi parseli olmak üzere toplam 38 parselden oluşuyor. 2018’de faaliyete başlayan OSB’de 12 parselde inşaat çalışmaları sürüyor ve 26’sında üretim devam ediyor. Bölgede, 6 bin 700 büyükbaş hayvan üretim kapasitesi bulunuyor. Kapasitenin 6 ay içinde 9 bin 100 büyükbaş hayvana kadar çıkması planlanıyor.

Suluova Besi OSB’de günlük ortalama 400 hayvan kesme kapasitesine sahip entegre et tesisi de faaliyet gösteriyor.

Biyogaz tesisi de var

OSB kapsamındaki biyogaz tesisi de Türkiye’de tek noktaya kurulu en yüksek kapasiteye sahip biyogaz yatırımı olarak öne çıkıyor. Bu tesiste atık gübreler elektrik enerjisi üretiminde kullanılıyor.

Gübrelerden ürettiği elektrik enerjisiyle yaklaşık 52 bin hanenin elektrik enerjisini karşılayan biyogaz tesisi, ülke ekonomisine de yıllık 7 milyon 580 bin dolar katkı sağladı. Biyogaz tesisi kapsamında gübre fabrikası da bulunuyor. Böylece hayvan atıkları, elektrik enerjisi üretiminin ardından gübre üretilerek değerlendiriliyor. Fabrikada, çiftçiler için katı ve sıvı gübre üretimi yapılıyor.

OSB’de hayvan sağlığı merkezi de faaliyet için gün sayıyor. Hastanenin inşaatı tamamlandı.

Bölgedeki hayvan pazarı ise 450’si kapalı, 300’ü açık olmak üzere 750 hayvan kapasiteli olarak hizmet verecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir