RENK DEĞİŞTİREN BOYAYLA ENERJİ TASARRUFU FİKRİ, LİSE ÖĞRENCİSİNE ÖDÜL GETİRDİ

RENK DEĞİŞTİREN BOYAYLA ENERJİ TASARRUFU FİKRİ, LİSE ÖĞRENCİSİNE ÖDÜL GETİRDİ

17 yaşındaki lise öğrencisi Emirhan Arabacı, “Bukalemun Çatılar” projesiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 2019 Yılı Verimlilik Proje Ödüllerinde fikir dalında birincilik ödülü aldı
Arabacı, ürettiği projeyle yaz sıcaklarında ısınan duvarların renk değiştirerek güneş ışınlarını yansıtmasıyla bina içerisinde daha az klima gücü kullanıp enerjiden tasarruf etmeyi planlıyor.

Amasya Macit Zeren Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Emirhan Arabacı(17) “Bukalemun Çatılar” projesiyle yaz sıcaklarında klimadan tasarruf yapmayı hedefleyerek geliştirdiği fikirle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 2019 Yılı Verimlilik Proje Ödüllerinde fikir dalında birinci oldu. Geliştirdiği projeyle, renk değiştiren boyayı evlerin çatısında ve dış cephesinde kullanmayı hedefleyen Arabacı, ısınan duvarların renk değiştirerek güneş ışınlarını yansıtmasıyla bina içerisinde daha az klima gücü kullanıp enerjiden tasarruf etmeyi planlıyor.
Arabacı, ürettiği fikirle binaların yazın serin kışın ılık kalmasını hedeflediğini, projenin hayata geçmesiyle büyük çaplı bir enerji tasarrufu sağlanacağını, söyledi.
Enerji tasarrufuna gelecekte daha fazla ihtiyaç duyulacağının altını çizen Arabacı, “Projem binalarda ve çeşitli yerlerdeki ısıtma soğutma verimliliği üzerine olan bir proje. Projemde termokromik madde kullandım. Pigment kimyasal yapısı gereği belli bir renkten başka bir renge geçiyor. Benim kullandığımda da kiremit turuncusu renginden açık beyaz renge dönüşüyor. Bu değişim dönüşümlü oluyor. Yani 30 santigrat derecesinin üstünde beyazken aşağısında tekrar eski haline dönebiliyor. Bunu kullanarak bir boya madde yaptım. Bunu çatılarda iç cephede ve dış cephede kullanabiliyoruz. Bu boyayı kullanmamdaki amaç şu; yazın havanın sıcak olduğu günlerde gelen ışığı emip 30 santigrat derecenin üstüne çıktığı zaman kullandığımız boya rengi açılacak. Rengi açıldığı için güneş ışığını yansıtması daha çok olacak ve binalar daha az ısınacak. Bundan dolayı da yazın kullandığımız pervane, klima ve benzeri soğutma sistemlerini daha az kullanacağız dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir