MÜZELER TURİZM SEZONUNA HAZIR

MÜZELER TURİZM SEZONUNA HAZIR


Hititlerden Perslere, Romalılardan Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip “şehzadeler şehri” Amasya’da, belediyeye ait müzeler, turizm sezonunda ziyaretçilerini ağırlamaya hazır.
Ferhat ile Şirin efsanesindeki Ferhat’ın Şirin’e sevdası uğruna kilometrelerce uzunluktaki dağları delerek su getirdiği kanal olarak bilinen ve “Ferhat Su Kanalı” diye anılan mevkide kurulu Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, İlhanlı döneminden bugüne ulaşan tek eser olarak bilinen ve Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane şeklinde geçen Bimarhane binasına açılan Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi, Harşena Kalesi Ören Yeri, Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı Ören Yeri ziyaretçilerini bekliyor.
Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı yeni dönemde müzelerde tüm hazırlıkların yapıldığını söyledi.
“Müzecilik Kavramına Yeni Boyut Kazandıracağız”
Amasya Belediyesinin müzecilik kavramına artık yeni bir boyut kazandırdığını altını çizen Başkan Sarı şunları kaydetti:
“Amasya Belediyesine bağlı müze ve ören yerlerimizde uygulayacağımız “yaşayan müzecilik” kavramıyla vatandaşlarımızın bireysel gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda keyifli zamanlar geçirmelerini amaçlıyoruz. Belediyemize ait: Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi, Şeyh Hamdullah Hüsni Hat ve Yazı Tarihi Müzesi, Harşena Kalesi Ören Yeri, Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı Ören Yeri olmak üzere, 5 önemli kültürel merkez bulunuyor. Müzemizde uygulanacak; “yaşayan müzecilik” kavramıyla sadece müze ziyaretlerinin yapılacağı teşhir alanları dışında, müze içerisinde ve avlusunda atölye çalışmalarının yapılacağı daha sosyal bir alana dönüştürülecek. Aynı zamanda konser ve tiyatro etkinliklerinin yapılarak Amasya Bimarhanesinin daha etkin kullanılması sağlanacak. Müzemizin bahçesinde ziyaretçilerimizin ziyaretlerini yaptıktan sonra doğal bir ortamda dinlenebilecekleri, çay ve kahvelerini içebilecekleri tarihi dokuya uygun mekânlar oluşturulacak. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi müzemizde Tıp ve cerrahi tarihi (deontoloji) kitap ve yayınlarının olduğu bir kütüphane kurulacak. Hat sanatı, Ebru, Tezhip sanatlarının atölyeleri ile birlikte yaşayan müzecilik kavramına katkıda bulunularak, geleneksel sanatlarımızın yeni nesillerimize aktarımı sağlanacak. Hüsn-i hat ve yazı tarihi ile ilgili olarak akademik yayın ve kitapların olduğu bir kütüphane oluşturulacaktır. Müze içerisinde hafta sonu eğitim programları, sergiler ve organizasyonlar düzenlenecek. Müze içerisinde kültür söyleşileri, konferanslar ve film gösterilerinin yapılabileceği bir alan oluşturulacaktır. Müze içerisinde ki teşhir alanlarında; yapılacak yeniliklerle müze sergilerinde 3 boyutlu teşhir teknolojisi eklenecektir. Engelli vatandaşlarımız için müzelerimizin ziyaretlerini kolaylaştıracak yenilikler getirilecektir. Örneğin; görme engelli bireyler için sesli anlatım cihazları, işitme engelli bireyler için işaret dili ile anlatım yapan görseller hazırlanacak”