Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 2023 adet kovan, 167 hak sahibi çiftçiye teslim edildi. Proje kapsamında çiftçilere 3.285.000.00 TL bütçe tutarı %60 hibe desteğiyle verildi.
Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Valilik öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen ‘Arıcılık Geliştirme Projesi’ kapsamında, düzenlenen ‘Arı Kovanı Dağıtım Töreni’ne katıldı.
Programa ayrıca Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ile Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, protokol üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri ve üreticiler katıldı.
Programda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin projenin detayları hakkında bilgiler aktardı. Daha sonra konuşan üreticimiz Beşir Koçak ise projenin hazırlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez ile Haluk İpek de birer konuşma gerçekleştirerek, hayata geçirilen projenin İlimize hayırlı olması temennisinde bulundular.
%70 HİBE DESTEĞİ İLE 2020 ADET ARI KOVANINI TESLİM EDİLDİ
Vali Yılmaz Doruk ise konuşmasında şunları kaydetti: “Sayın Milletvekillerimiz, DOKAP Başkanımız, değerli çalışma arkadaşlarım, İlimize katma değer sağlayan kıymetli üreticilerimiz, basınımızın güzide mensupları; bugün İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan ve DOKAP tarafından desteklenen ‘Arıcılık Geliştirme Projesi’ kapsamında bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Tarım sektörü, ekonomik, sosyal ve teknik yönleriyle diğer sektörlerden farklı özellikleri olan, vazgeçilmez öneme haiz bir yapıya sahiptir. Tarım ürünlerinin temel ihtiyaç maddeleri oluşu, bu sektöre stratejik bir önem de kazandırmıştır. Bu minvalde tarım ve hayvancılık alanında yapılan tüm projeleri önemli bulmakta ve desteklemekteyiz.
Dünyada Çin’den sonra en büyük bal üreten ülke Türkiye’dir. Ülkemiz nüfusu her sene artarken, gıda ihtiyacını karşılamak için kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmak zorundayız.
Bu kapsamda, insan sağlığı ve yaşamı açısından önemli ürünleri sunan bal arısının üretim gücü dünya nüfusunun artışıyla daha da önemli bir hale gelmiştir.
Hem besleyici, hem de çok çeşitli rahatsızlıklara şifa kaynağı olan arı ürünlerinin üretimi, tüm dünyada beslenme sorunlarının çözümüne de katkı sağlamaktadır. Bal arısı üretim yaparken, doğada başka yönde değerlendirme imkânı bulunmayan hammaddeleri kullanmakta, bunu yaparken de bitki varlığının artmasını sağlamaktadır.
Amasya’ya baktığımızda ise hem iklim şartları, hem coğrafi yapısı, hem de bitki florası bakımından arıcılık ve bal üretimi için oldukça uygun olduğumuzu görmekteyiz. 2019 yılında İlimizde üretim yapan bir çiftçimizin dünya genelinde kara kovan balı dalında birinci, kristalize bal dalında ise üçüncü olması bu durumun bir göstergesidir.
Değerli üreticilerimiz, Valiliğimiz öncülüğünde hayata geçirdiğimiz ve toplam yatırım bedeli yaklaşık 3,3 milyon TL olan proje ile sizlere %70 hibe desteği sağlıyor ve 2020 adet arı kovanını teslim ediyoruz.
Bu noktada sizlere düşen görev Devletimizce sağlanan bu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, arıcılığın güncel tekniklerine göre üretim yapmak ve Amasya’mız ile Ülkemize katma değer sağlamaktık.
Bu düşüncelerle projemizin başta üreticilerimiz olmak üzere, İlimize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ederek, sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından proje kapsamında, 3.3 Milyon TL proje bedelli 2020 adet Arı Kovanı, Vali Yılmaz Doruk, Milletvekilleri ve protokol üyeleri tarafından hak sahibi üreticilere teslim edildi.