Amasya’da 158 yıllık ramazan geleneği yaşatılıyor
AMASYA Belediye bandosu, ramazan ayında 300 metre yükseklikteki Harşena Dağı’nda, kent merkezinden duyulacak şekilde iftar öncesi konser verdi. 158 yıldır devam eden gelenekle, bando ekibi marşlar çaldı.
Amasya Valisi Mustafa Masatlı, AK Parti Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez ve Levent Karahocagil ile Belediye Başkanı Mehmet Sarı, ramazanın ilk iftarında asırlık geleneğin sürdürülmesi için bando takımı ile Harşena Kalesi’ne çıktı. İftar saatine yakın konser veren bando ekibi, kahramanlık türkülerini ve popüler şarkıları seslendirdi.
‘158 YILLIK GELENEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ’
Amasya’nın, Türk-İslam kültürünün önemli unsurlarını barındırdığını belirten Amasya Valisi Mustafa Masatlı konuşmasında şunları kaydetti;
“158 yıldır burada olan bir gelenek var bizde onu sürdürüyoruz. Amasya’da ramazanlar diğer şehirlerimize göre daha farklı geçiyor. Bu tür geleneklerin her zaman yaşatılması gerekiyor. Ramazan ayının, birliğimize, beraberliğimize, yardımlaşma duygumuza katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi.
‘AMASYA’DA DOLU, DOLU BİR RAMAZAN GEÇİRECEĞİZ’
Elektriğin olmadığı dönemlerde vatandaşlara iftar ve sahur vakitlerinin yaklaştığının bandoyla, vaktin dolduğunun ise top atışıyla duyurulduğunu söyleyen Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise;
“Ramazan birliktir, berekettir, paylaşmak ve bölüşmektir. Amasya’da uzun zamandır sürdürülen bir geleneği devam ettirmek için bu yıl da Harşena Kalesi’ne çıktık. Bu sene 158’nci yılını burada ifa edeceğiz, asırlık geleneği devam ettiriyoruz. Bu yıl ramazan topumuzla, bandomuzla ve düzenleyeceğiz ramazan etkinlikleriyle Amasya’da dolu, dolu bir ramazan geçireceğiz” diye konuştu.
Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından 1864 yılında iftar ve sahur vakitlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan ramazan topu, Amasya Valisi Mustafa Masatlı ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı tarafından ateşlendi.