Doğan; “Ben Halkımın Peşinden Koşacağım”
CHP Amasya Milletvekili Aday Adayı Op. Dr. Ruhi Doğan basın mensupları ile buluştu.
Basın mensupları ile iftar sonrası buluşan Doğan vekil olması halinde Amasya ve Amasyalı hemşehrileri için yapacağı hizmetlere ilişkin açıklamada bulundu.
Op. Dr. Ruhi Doğan, “Amasya’da yaşayan bir insan olarak bazı birikimlerimiz var. Kendi çapımızda sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlarımız da var. İktidar ve milletvekili olduğumuzda düşündüğümüz projeleri Amasya’mız için uygulayacağız inşallah” dedi.
Doğan Amasya’da turizmden, tarıma, tarımdan sağlığa birçok gerçekleştirmek istediği projelerle ilgili şunları söyledi;
HALK MECLİSİ
Projelerimin bir tanesi “Halk Meclisi” ve büroları. Hem Amasya merkezde hem de ilçelerde “Halk Meclisi” oluşturacağım. İlçelerde belirli noktalarda tutmuş olduğumuz bürolarla haftanın belirli günlerinde periyodik olarak vatandaşlarımız ile buluşacağım. Vatandaşım gönül rahatlığı ile gelecek çayını sohbetini edecek ve ben onların bir vekili olarak birebir sorunlarını dinleyeceğim. Yerelde yöresel bir sorun ise yerinde çözeceğim, genel bir sorunsa mecliste ya da bürokratik mercilerde çözeceğim. Yani kısacası sorunları çözme odaklı buluşacağız. Böylece vatandaşım benim danışmanımı aramak zorunda veya Ankara’ya masraf edip gitmek zorunda kalmayacak. Vekiline direkt kendi ayağında derdini anlatacak. Halk vekilinin peşinde değil ben halkımın peşinden koşacağım. Sıradan bir vekil değil farklı bir vekil politikası izleyeceğim.
AMASYA’NIN EN BÜYÜK SORUNU KENDİ POTANSİYELİNİ KULLANAMAMAK
Sadece Ankara’da meclis oylamalarında, meclis programlarında olacağım, onun için ben evimi Ankara’ya taşımayı düşünmüyorum. Bulunmam gereken ortaklarda orada bulunacağım. Vekil olduğumda bir hekim olarak branşım gereği bazı komisyonlarda görev alabilirim. Ama görevlerim dışında ben zamanımı Amasya’mda ve ilçelerimde halkımla beraber olmak istiyorum.
Amasya’nın en büyük sorunu bence ilgisizlik. Amasya’mız ilgisiz kalmış bir şehir. Ve Amasya’nın en büyük sorunu kendi potansiyelini kullanamamak. Amasya geçmişten beri ilgisiz kalmış ve sorunlarına el atılmamış. Ama şunu da söylemek isterim Amasya’mıza bir çivi çakandan da Allah razı olsun.
HASTANEMİZİN FİZİKİ YAPILARI ZAMANA UYGUN DEĞİL
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim Araştırma Hastanesi bu hastanemiz eski bir hastane ve sağlam bir yapıda olduğunu düşünmüyorum. Neticede eski bir yapı. Şuanda Amasya’nın hasta potansiyeline yetmiyor. Bazı medikal donanımlarında da eksiklikler var ve bu sorunların hızla düzeltilmesi lazım. Ben vekil olursam hastanenin yerindeki eski yapıları kamulaştırarak önce yeni bir hastaneyi o bölgeye yapmak daha sonra mevcut hastaneyi yıkıp ikiz yapı şeklinde bir donanımlı hastane yapma düşüncesindeyim. Hastanemizin fiziki yapıları zamana uygun değil.
TURİZMSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VAR
Amasya’mız turizm potansiyeli yüksek bir yer. Amasya’mız 8500 yıllık tarihi olan kadim bir şehir. Tarihi dokularımızı yeterince ön plana çıkartamadığımızı düşünüyorum. Amasya’daki turizm Kral Kaya mezarları ile yalı boyu evleri arasında sıkışmış durumda. Amasya’mızda kentsel dönüşüm değil turizmsel dönüşüme ihtiyacımız var. Eski yapıları restore ederek gün yüzüne çıkartılması lazım.
Tarihi dokuyu tanıtarak ön plana çıkartarak turizmi geliştireceğimize inanıyorum.
Amasya’yı ben Turizm merkezi olarak görüyorum. Ama Amasya’ya gelen turistler alışveriş yapmıyor para bırakmıyor. Turlar düzenlendiğinde bizim termal tesislerimize gidilse veya mekânlarda eğlenceler düzenlense oralara gitseler, turiste Amasya’da birkaç gün konaklama ihtiyacı sunsalar, bu tarz tesisler kursalar turizmde canlanır. Buranın tarihi dokusunu, tanıtımını ön plana çıkartarak turizmi geliştireceğimize inanıyoruz. Yurt dışı gezilerinde bunlar yapılıyor. O şekilde turisti şehrinde tutuyor. Amasya’ da yamaç paraşütü olur, dağ gezileri olur, kırsal turizm olur bunlar yapılamayacak şeyler değil.
AİLE HEKİMİ UZMANLARI OLSUN İSTİYORUM
Ben sağlıkçı olduğum için sağlık alanında daha çok bilgimiz var. Randevu sorunu başlı başına sorun. Bu çağda bu sorunların olması artık ayıp bir şeydir. Biz bu randevu sistemini çağdaş bir şekilde, genel sağlık politikaları çerçevesinde düzeltmeye çalışacağız. Bu da hastanenin hekim sayısını artırmakla olur. Hastanelerde hekimlere yönelik sistemler yaparak daha rasyonel sayıda hasta bakma oranı sağlayabiliriz. Veya da sağlık hizmetlerini yaygınlaştırabiliriz. Basit sebeplerden dolayı hastaneler yığılmalar çok oluyor. Basit bir ağrı, kaşıntı için hemen hastaneden randevu alınıyor. İnsanlar direk branş doktorlarına gitmeyi tercih ediyor. Onun yerine birinci basamak dediğimiz Aile Hekimlerine giderek sorunlarını çözebilir.Benim projemde buralarda Aile Hekimi uzmanları olsun istiyorum. Aile Hekimi Uzmanları konuya daha hakim branşlarda üst düzey eğitim alanlardan oluyor. Dahiliye, çocuk vs. eğitimi alıyorlar, bir EKG’yi, tomografiyi okuyabiliyorlar, kadın doğumla ilgili bazı şeyleri az çok takip edebiliyorlar. Genel tıbbın üzerine belli branşlardan da eğitim alan Aile Hekimliği Uzmanlık dalı var. Aile hekimliğini, eğer Aile Hekimliği Uzmanlığına çıkartabilirsek oradaki kaliteyi de artırmış oluruz. Aile hekimliği semt poliklinikleri gibi olmalıdır. Apartmanların altında yada apartmandan bozma yerlerde olmamalıdır.
Yakın köylerin birine aile hekimlikleri kurulmalı. Sağlık sistemine köylerden ulaşım zor olduğu için onları ayağına götürmeliyiz. Tıbbi donanım yönünden de donanımların arttırılması gerekir. En azında temel laboratuar tekniklerinin buralarda yapılabilmesi gerekiyor,
Benim felsefem şudur. İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın. Sen insanları sağlıklı barındıramıyorsan sağlıklı bir devlette oluşamaz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin birinci politikası Devletçi politikadır. Sağlık hizmetlerinin devlet aracılığı ile eşit hızlı etkin ve çağa uygun bir sağlık hizmeti vermek bizim temel politikamızdır.
AMASYA’NIN DA SORUNLARI TÜRKİYE’NİN SORUNLARINDAN FARKLI DEĞİL
Amasya’da genel olarak baktığımız da çok sorunu var tarımsal, çiftçilik, sanayi, esnaf, ulaşım, organize sanayini yeri gibi çok alanda sorunları var. Sanayilerin gelişebilecek lokasyonda olmaları gerekiyor. Diğer ilçelerinde sorunları var. Amasya’nın da sorunları Türkiye’nin sorunlarından farklı değil aslında. Ama ben daha çok merkezde turizme odaklanmayı düşünüyorum. Amasya’mızda bir ilgisizlik var kaderine terk edilmişlik var. Bunu düzeltmek istiyorum.
İSTİHDAM YARATIRSAK İŞSİZLİK DE DÜZELECEKTİR
Amasya genelinde işsizliğe değinecek olursak benim bir projem var. Gökhöyük Tarım İşletme Müdürlüğünü Amasya Belediyesi’ni kazandığımızda orayı belediye bünyesinde işletmek. Şu anda orada yaklaşık 36 bin dönüm arazi var. Yaklaşık 33 bin dönümü sulu arazidir. Burada Tarımsal Destekli Sanayi Merkezi kurmayı planlıyoruz. Salça, konserve, meyve suyu fabrikaları, hayvancılıkla ilgili et entegre sistemleri, süt entegre sistemleri gibi tarıma ve hayvancılığa dayalı projeler üreteceğiz. Burada üretilen ürünler ham haliyle değil de işlenmiş olarak yurt dışına satalım.
KIRSAL TURİZM ÜNİTELERİ KURACAĞIZ
Yine orada kırsal bölgelerde kırsal turizm üniteleri kuracağız. Yapay göller, gezi yolları, bungalov evleri, eğlence merkezleri, toplantı salonlar, hobi bahçeleri, otantik tarzda alışveriş merkezleri kurmayı planlıyoruz. Kırsal sanayiyi destekleyen bu yapılanma ile Gökhöyük tarafını geliştirmeyi planlıyoruz. Orayı hayat merkezi yapmayı düşünüyoruz. Amasya’nın merkezine bu yapılanmayı yapmak imkansızdır. Böyle bir kompleksin Amasya’ya ne gibi istihdam yaratacağını hayal bile edemezsiniz. Her alandan her meslekten insanlar burada çalışabilir. İstihdam yaratırsak işsizlik de düzelecektir.
YAŞLI BAKIM MERKEZLERİ KURULMALIDIR
Modern Çağda aileler daha küçük olmaya başladı. Eskiden büyük aileler vardı herkes o evde yaşardı. Aile küçüldükçe yaşlanan anne baba bu sefer ortada kaldı. Ortada kalan insanlar için farklı bir çözüm üretmek zorundayız. Bakılmayan yaşlıları ya da kimsesi olmayanları ortada bırakmamak adına Yaşlı Bakım Merkezleri kurulmalıdır. Sağlık hizmetlerinden yararlanabildiği, hemşirelerin tansiyonlarını ölçtüğü, ilaçlarının verilebildiği, kendi yaşıttaki insanlarla sosyalleşebileceği bir merkez içinde yaşayabilmeleri için bu tarz merkezlere ihtiyaç var. Bu sorunu da çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Özel sektörde çok var. Ben devletçi anlayışında olduğum için bu boşluğu özel değil devlet doldurmalıdır. Devlet kendi yaşlısına sahip çıkmalıdır.
HERKESİ KUCAKLAYAN BİR ANLAYIŞLA YOLA ÇIKTIK
Biz işimize bakıyoruz. Halkımızla bütünleşmeye bakıyoruz. Bizim Millet İttifakı olarak hedefimiz bu geliştirilmiş parlamenter sisteme geçiş döneme ilk önce iktidar olmak, Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı seçmek, belli bir süreçten sonrada güçlendirilmiş Parlamenter sisteme geçmek olacak. Şu anda ki çalışmalarımız ve ittifakımız bu yöndedir. Parlamenter İktidara geçtiğimizde belki de her parti kendi bünyesinde seçime girecek, demokratik bir ortam olacak. İnsanları algı sistemleri ile karalama dönemleri bitecektir inşallah. Millet İttifakı iktidarında hakça düzenli bir sistem geldiği için insanlar huzur, refah ve bolluk içinde yaşayacak. Herkesi kucaklayan bir anlayışla yola çıktık ve bizim iktidarımızda kutuplaşmaları, bölünmüşlükleri ortadan kaldıracağız. İnsanlar sadece ülkenin geleceği için odaklaşacak. Dünya farklı alanlarda ilerlerken bizi çok basit konularla oyalıyorlar. Bizi bunlardan sıyrılabilirsek kabuğumuzdan çıkabilirsek Atatürk ilke ve düşünceleri doğrultusunda uygarlık seviyesine çıkabilecek politikalarla ülkemizi geliştireceğiz.
NEDEN RUHİ DOĞAN SEÇİLMELİ
CHP’de 21 tane aday adayı var. Bütün aday arkadaşlarım bu partiye gönül vermiş, cesaretli, kendi kişiliğini ortaya koymuş cesur insanlar olduğunu düşünüyorum. Partimizin her neferi bizim için değerlidir. Kendini ortaya koymuş arkadaşlarımı da kutluyorum. Ben 36 yıllık hekimim, belli eğitimlerden geçtim bir hayat tecrübem var. Sadece hekim olmam dışında da ilerden gelen bir sosyal demokrat bir yapım var. Bu birikimlerin bana kazandırdığı bir birikimim, bir dünya görüşüm var. Sevilen bir doktorum. Fakat bu bilgi birikimimi, hayat tecrübelerimi halkım için kullanmak istedim. Ben Amasya’da yaşayan, dünya içerisinde entegre olmuş bir insanım. Memleketimin sorunlarını biliyorum. Kendi zekamla, kendi tecrübe ve bilgimle çözümler üretmeye çalışıyorum. Sorunlara çözüm odaklı düşüncelerimi uygulamaya geçirmek istiyorum. İnsanlarla aramdaki diyaloga dayanan sosyal ilişkilerime, hemşerilerime, doktorluk ilişkilerime güvenerek yola çıktım. Bunun da karşılığını bulacağına inanıyorum. Başaracağımıza inanıyorum, kararlıyız, inançlıyız.
AMASYA’DA YAŞAMAK ÖNEMLİ
Amasyalı ama Amasya’da yaşamamış birisi Amasya’nın sorunlarını bilemez. Seçim zamanı gelmiş aday olmuş ben Amasyalıyım deyip esnaf gezmelerini ben kabul etmiyorum. Çünkü Amasya’nı insanı ile haşır neşir olmadıktan sonra sorunlarını bilemezsin, sorunlarını kendinize sorun edemezsiniz. Olaylara yüzeysel bakar. Amasya’nın en büyük sorunu sahipsiz olmasıdır. Gelen vekiller ilgilenmemişler. Vatandaştan da bu tarzda şikâyetler alıyoruz. Gelen vekiller merkezden çıkmadığı için Amasya’nın merkezini de dışlamışlar. Onun için merkezde turizm çok gelişmemiş, bir sanayi bölgesi kurulmamış, işsizlik oranı fazla. Amasya İmece Derneğimiz çok güzel işlevlerine devam ediyor. Bizim denek olarak amacımızda ilimize gelen depremzedelere yardımcı olmak.
ÇÖZÜM ÜRETİLMEYECEK HİÇBİR KONU YOK
Ben sorunlara bir hekimin bakış açısıyla teşhisini koydum. Ona göre de tedavimi planladım, çözümler ürettim. Neşteri vuracağım tedavi edeceğim. Teşhis bizde çözüm bizde neşter elimizde diyoruz. Sorunlara çözüm odaklı yaklaşacağız. Çözüm üretilmeyecek hiçbir konu yok. Çünkü ben inançlıyım, yeter ki sorunlara akılcı, çözüm odaklı yaklaşılsın. Buradan vekil olarak gittiğimde Amasya için değişik rollerde yer alacağıma inanıyorum. Amasya için hazırladığım projelere daha yakın olacağımı düşünüyorum. İnşallah arzu ettiğimiz şeyleri ülkemiz için Amasya’mız için gerçekleştiririz.
Basın mensupları nazik daveti için aday adayı Doğan’a teşekkür ederek çıktığı bu yolda başarılar dilediler.