Amasya sınırlarında Antik Dönem’e yönelik ilk arkeolojik yüzey araştırmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle bu yıl başlandı.

Amasya sınırlarında Antik Dönem’e yönelik ilk arkeolojik yüzey araştırmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle bu yıl başlandı.
Amasya Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi’nin iş birliği ile yürütülen çalışmaların üç sene sürmesi planlanıyor. Amasya ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibinde, sekiz farklı üniversiteden katılan akademisyenler ve Amasya Üniversitesinden de öğrencilerin görev aldığı çalışmaların, bu yıl ilk sezonu tamamlandı.
Çalışmaların ilk aşaması, Amasya Merkez İlçe ve Taşova İlçesi sınırlarında yürütüldü. İlk sezon itibariyle; yeni yerleşim alanları, kaya mezarları, khamosorion tipi mezarlar ve kült alanları keşfedildi. Tespit edilen alanlarda ekip tarafından belgeleme çalışmaları yapılmış ve alanda ulaşılan arkeolojik materyaller uzmanları tarafından incelenmeye başlanarak, keşfedilen kaya mekanları, kaya mezarları, khamosorion tipi mezarlar ve yerleşim alanları için tescil çalışmaları devam ediyor. Çalışma kapsamında incelenen birçok bölgenin, Tunç Çağı’ndan itibaren kesintisiz yerleşime sahne olduğu anlaşıldı. Bu alanlarda genel itibariyle Tunç Çağı, Demir Çağı, Frig Dönemi, Hellenistik Dönem, Roma İmparatorluk Dönemi ve Bizans Dönemi’ne ait bulgulara ulaşıldı.
Araştırma Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Paksoy ve Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Hüseyin Onur Erdem, araştırmalara verdikleri desteklerden dolayı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya teşekkür ettiler.
Çalışmanın bir sonraki sezonda; Taşova, Suluova ve Merzifon ilçelerinde sürdürülmesi planlanıyor.