KARAYOLLARI KIŞLA MÜCADELEYE HAZIR

KARAYOLLARI KIŞLA MÜCADELEYE HAZIR

Karayolları 72. Amasya Şube Şefliği ekiplerimiz kış ayları süresince kesintisiz trafik akışının sağlanması ile karla ve buzla mücadele amacıyla tedbirlerini aldı.

Karayolları 72. Amasya Şube Şefi Nuh Atik kar ve buzla mücadele konusunda şube şefliklerinin her türlü makine ve malzeme konusunda kışa hazır olduklarını belirtti.

Şube Şefi Atik yaptığı açıklamada; “Kış programında; “Daimi Açık Tutulacak Yollar”  ve “İmkan Bulundukça Açılacak Yollar” olarak önem derecelerine göre sınıflandırılan yolların, olağanüstü durumlar dışında sürekli olarak açık tutulmasına çalışılmaktadır. “Daimi Açık Tutulacak Yollar”  kar ve buz mücadelesinin öncelikli olarak yapıldığı trafik hacminin yoğun olduğu genellikle illeri birbirine bağlayan yollardır.  “İmkan Bulundukça Açılacak Yollar” ise genellikle alternatifi bulunan, ilçe ve beldeleri birbirine bağlayan 2. öncelikli çalışma yapılan yollardır. Geometrik ve fiziki standardı düşük olan, karayolları yol ağına yeni alınan, proje veya yapım aşamasında olan yol kesimleri de “Mücadele dışı yollar” kapsamındadır. Bu bağlamda 72. (AMASYA) Şube Şefliği yol ağında Kar ve Buzla mücadele işlerinde, 370 Km Daimi açık tutulan 1. derecede öncelikli yol, 106 km imkan bulundukça açılan 2. derecede öncelikli yol ve 35 km ise Kış Programına alınamayan yol (proje aşamasında, yapım aşamasında olan yollar) bulunmaktadır.

Kış programı süresince kar ve buz mücadelesi için hazırlanan tuz ve solüsyon, daha çok buzlanmaların olduğu kurplar (virajlar), meyilli kesimler,  kavşaklar, tünel giriş ve çıkışları, köprü üstleri ile viyadükler ve demiryolu hemzemin geçitleri gibi tehlike arz eden kritik kesimlere tatbik edilmekte olup diğer kesimlerde kullanılmamaya özen gösterilmektedir. Çünkü tuz, – 9 dereceye kadar yoldaki buzu çözme özelliğinin yanında hidroskopik olmasından dolayı korozyona neden olduğundan yollarda, köprülerde büyük bozulmalara ve üstyapıda tahribatlara neden olmakla birlikte çevre kirliliğine de sebep olmakta ve bu durum ekonomik maliyetler doğurmaktadır.

Etkili kar yağışı ve yolun aniden kapanması durumunda karla mücadele araçlarının daha sağlıklı ve randımanlı çalışabilmesi için Polis veya Jandarma denetiminde trafik akımının taşıt trafiğine belirli süreli kapatılması, araçların belirli noktalara depolanması (özellikle tek çeker tırlar) olumsuzluk yaşanmaması açısından önem arz etmektedir. Bu konuda Kurumumuz Bölge Trafik Birimleriyle her zaman işbirliği içinde hareket etmektedir.

            ‘’Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan ticari araçların her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur.’’ denilmekte olup, ilgili birimler tarafından denetimlerin sıklaştırılması ve karla mücadele esnasında Karayolları yetkilileri ile koordineli çalışılması durumunda, yollarda kar yağışından değil de tır kaymasından dolayı kapanmanın önüne de  geçilmiş olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir