AMASYA GENELGESİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

AMASYA GENELGESİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

12-22 Haziran tarihleri arasında yapılan Uluslararası Amasya Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ve Amasya Tamiminin imzalanmasının 100. yıl dönümü anısına düzenlenen konferansta Prof. Dr. Önder Duman ‘Amasya Genelgesi ve Millî Mücadele’ konulu bir konuşma yaptı. Saraydüzü Kışla Binasında yapılan programa Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, kurum ve kuruluş amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Millî Mücadelenin ve Amasya Tamiminin 100. yılı dolayısıyla katılımın oldukça yoğun olduğu programda konuşan Prof. Dr. Önder Duman; Amasyalıların Millî Mücadeleye verdikleri destekten dolayı Mustafa Kemal Paşa’nın ruhunda ve zihninde çok ciddi değerleri olduğunu ve bunu her ortamda da ifade ettiğini belirtti.
Amasya Genelgesi Bir Dönüm Noktasıdır
Prof. Dr. Önder Duman’ın konuşmasının detayları ise şöyle: ”Türk tarihinde çok önemli dönemli dönüm noktaları vardır. Çok geriye gitmeye gerek yok, Çanakkale 18 Mart Deniz Savaşı, akabindeki kara savaşları Türk tarihi için dönüm noktalarıdır. 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı, Havza Genelgesi ve Amasya Genelgesi tarihi dönüm noktalarımızdan en dikkat çekenleridir.
Amasya Genelgesi, bizim kurtuluştan kuruluşa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasında bir dönüm noktasıdır. Bir anlamda yürütülecek olan o eşsiz mücadelenin parolasının ve stratejisinin belirlendiği belgedir. Bunda asla şüphe yoktur. Milletin istikbalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır, ifadesi Türk millî mücadelesinin belki de en güzel ifadesidir.” dedi.

Program sonunda katkılarından dolayı Vali Dr. Osman Varol, Prof. Dr. Önder Duman’a çiçek takdim ederken, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı da Duman’a fidan dikme sertifikası takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir