YEŞİLIRMAK TEMİZLENİYOR

YEŞİLIRMAK TEMİZLENİYOR

Amasya’nın can damarı olan Yeşilırmak, ihmal kurbanı oluyor. Yeşilırmak’tan bayram tatilinde yağ tabakalarının akması dikkat çekti. Yeşilırmak’taki kirliliğe nihayet çözüm bulundu.
Amasya’nın içinden geçen ve Amasya’ya değer katan Yeşilırmak, kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya.
Özellikle de köy kanalizasyonların ırmağa akıtılması en büyük sorun.
Yeşilırmak yatağında olan, ya da ırmağa akan deresi bulunan bazı köylerden, ırmağa kanalizasyon giderleri bırakılıyor.
Köy içlerinde yapılan ortak alt yapı sistemleri foseptik çukurlarına bağlanarak çevreyi kirletmesi önlenebiliyor.
Ancak Amasya Merkez dâhil bazı köylerin kanalizasyonlarının ırmağa aktığı gözlenmekte.
Atıklarla kirlenen Yeşilırmak’ı yeniden balık ölümlerin yaşanabileceğine dikkat çeken vatandaşlar tepki gösterirdi. Bu soruna bir an evvel çözüm bulunmasını istediler. Yetkililerin soruna çözüm bulmasını isteyen Amasyalılar, kirliliğin devam etmesi durumunda ırmaktaki balıkların tamamının öleceğini söyledi. Bu durum göz önüne alınarak yetkililer bu konuda çalışmaları başlattı.

“Gizlenecek Gibi Değil”
Diğer yandan ırmak kenarlarına atılan çöpler de görüntü kirliliği oluşturuyor. Artık yetkililerin uyarılarda bulunarak uyarılara uymayan kurum, iş yeri ve mesken sahiplerine gerekli işlemlerin yapılmasını istediler. Tarihi ve turistlik yerleri ile bölgenin gün geçtikçe adeta cazibe merkezi haline gelmeye başlayan Amasya’da Tarihi Köprüler ve yeni yapılan köprüler üzerinde fotoğraf çekmek için gelen yerli ve yabancı turistler çevre kirliliği karşısında şaşkınlıklarını gizlemiyorlar. Yeşilırmak suyu üzerinde ve su kenarında oluşan çöp yığınları ve kamışlardan oluşan adacıkların sağlık açısından tehlike saçtığı ve yetkililerin hiçbir işlem yapmamasının anlamsız olduğunu dile getiriyorlar.

Tarımsal Sulamanın Uygun Olmayışı
Yeşilırmak’ta yaşanan kirlenmenin birçok nedeni olduğunun altını çizen uzmanlar, bunların ırmak yatağından alınan kumlar ve çakıllar, tarımsal sulamaların uygun yapılmaması, ırmağa bırakılan evsel ve tarımsal atıklar olduğunu belirtti.
Amasya’nın can damarları konumundaki akarsuların doğaya ve canlılara hayat kaynağı olduğunu vurgulayan uzmanlar, su kaynaklarının korunması için gerekli çalışmalara devam ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir